Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
15 Ağustos 2023

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri)

Hangi Hastalıklara Bakar?

Pediatri, çocuk hastalıkları ana bilim dalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları olarak hastanelerde bölümler 0 yaş ile 15 yaş arasındaki çocukların çeşitli hastalıkları ile ilgilenmektedir. Yaş 18’e kadar çıkabilir. Bölüm hastalarını üç bölü ayırır. Bunlar bebek, çocuk ve ergendir. Pediatri bölümü hangi hastalıklara bakar sorusunun cevabı ise oldukça geniştir. Çünkü bölüm çocuklar hakkında oldukça farklı birçok hastalığa baktığı için yan dallara ayrılmıştır.

Çocuk Genetiği

Çocuklarda oluşan kalıtsal hastalıkları inceleyen bölümdür. Çocukların genetik tiplerini incelemekte ve genetik olarak oluşan hastalıklar üzerinde hizmet vermektedir. Çocuk genetiği spastik ve otistik gibi genetik ile ilgili hastalıkları teşhis ve tedavisi için görev yapar.

Çocuk Kardiyoloji

Bu bölüm bireyin ana rahminden 18 yaşına kadar kalbinde oluşabilecek hastalıkları inceler. Bu yaş aralığındaki bireylerin kalp rahatsızlıkları ile ilgili teşhiste bulunur, tedavi yöntemlerini uygular.

Çocuk İmmünolojisi

Çocukların bağışıklık sistemleri ile ilgili sorunların inceleyen bölümdür. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve bireyin sağlığını kazanması için tedavi yöntemleri uygulanır. İlaç tedavisinin yanı sıra kişinin yaşan tarzının bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yönelik değiştirmesi sağlanır.

Çocuk Nöroloji

Bölümler arasında önemli bir yere sahiptir. Kas, sinir hastalıkları, omurilik, beyin ile ilgili oluşan hastalıkları inceler ve tedavi için gerekli yöntemleri uygular. Çocukların en savunmasız olduğu ateş, enfeksiyonlar nedeni ile havale, menenjit, epilepsi gibi hastalıkların tedavisi için bu bölüme başvurulmalıdır.

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları

Astım, besin alerjileri, öksürük, böcek alerjileri, ilaç alerjileri gibi hastalıkları araştıran bölümdür. Çocukluk çağında alerjik tepkimeler oldukça önemlidir. Yetişkinler bu süreçleri atlatabilmektedir ancak çocukluk çağında olan bireyler gelişimlerini tamamlamadıkları için bu tarz durumlarda daha büyük tepkiler verebilmektedir. Bu nedenle oluşan alerjik durumların özenle araştırılması gerektiği gibi zamanında müdahale edilerek tedavi edilmesi önemlidir.

Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı

Gelişmekte olan çocukların ruh halleri de hızlı değişimler gösterir. Özellikle bu çağlarda yaşanılan travmalar çocuklar üzerinde güçlü etkiler bırakabileceği için ruh sağlığı oldukça önemlidir. Değişen duyguların takip edilmesi ve bu konuda çocuklara gerekli tedavinin uygulanması için bu bölüme başvurulmalıdır.

Çocuk Cerrahi

Sindirim sistemi, genital hastalıklar, solunum sistemi, üroloji gibi alanlarda oluşan hastalıkların cerrahi müdahale gerektirdiği zamanlarda başvurulacak bölümdür. Bu bölümün uzman doktorları sadece çocuklar üzerine eğitim almışlardır ve yetişkinlere bakan cerrahlardan farklılardır.

Çocuk Endokrin

Bireylerin bebeklikten ergenliğe kadar olan hormonal ve metabolik dengeleri ile ilgilenir. Büyüme sorunları, boyun normalden kısa olması, obezite, erken gelişim, tiroit ve guatr hastalıkları, diyabet, aşırı tüylenme, böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, cinsel gelişimde bozukluk, genital yapıda farklılıklar, mikro penis, inmemiş penis durumları, adet düzensizlikleri, hipoglisemi hastalığı, kalsiyum eksikliği veya fazlalığı gibi hastalıklar çocuk endokrin bölümü tarafından araştırılır, tetkikler yapılır ve tedavi için tedaviler uygulanır.

Çocuk Hematoloji

Çocukların kanda bulunan birçok hastalığını tespit etmekte ve tedavi yöntemlerini uygulamakta önemli bir bölümdür. Kanda oluşan hastalıklar üzerinde çalışmalarını gerçekleştirir. Farklı hastalıkların araştırılması, tespit edilmesi ve tedavi sürecinin takip edilmesi için oldukça önemli yere sahiptir.

Çocuk Onkoloji

18 yaşından küçük bireylerde oluşan kanser hastalıklarını ile ilgili gerekli araştırmaları yapar, tetkikleri ve tedavi yöntemlerini uygular.

Çocuk Gastroloji

Yemek borusu, bağırsak, mide, karaciğer, safra kesesi gibi organlarda oluşan bütün hastalıkları inceler ve tedavi yöntemlerini uygular. Çocukların beslenmesi için önemli olan organlar olduğu bu organlarda oluşan hastalıkların tedavisi de önemlidir.

Çocuk Enfeksiyon

Üst sonulun yolları, alt solunum yolları, üriner bölge, sindirim sistemi, böbreklerde oluşan her türlü enfeksiyonların oluşum nedenlerini araştırır ve tedavi yöntemlerini uygular. Özellikle yeni doğan bebeklerde enfeksiyonlar ciddi sonuçlara yol açabileceği için oldukça önemli bir bölümdür.

Çocuk Nefroloji

Çocuklardaki Romatizmal hastalıkları, böbrek, çocuk üriner sistemleri hastalıklarını inceler, teşhis eder ve gerekli tedavi yöntemlerini uygular. Çocukların böbrek enfeksiyonları oldukça önemli olduğu kadar anlaşılması da çok zordur. Bu nedenle çocuklarda bu bölgelerde görülebilecek herhangi bir ağrı doktor tarafından araştırılmalıdır. Çünkü bu yaşlarda oluşan iltihaplanmalar ileri yaşlarda önemli sorunların oluşmasına neden olabilmektedir.

Yeni Doğan

Bebeklerin ilk 28 günü çok önemli bir süreçtir. Eski verilere göre ülkemizde yeni doğan bebeklerin ölüm yüzdeleri yeni doğan bölümlerinin kurulması ve gerekli önlemlerin alınması ile oldukça ciddi düşüşler yaşamıştır. Yeni doğan bebekler ile ilgili her türlü tetkiki yapar ve çocuklarda görülen hastalıkların erken teşhisini yaparak çocukların geç kalınmadan tedavi edilmesi için önemli bir bölümdür.

Pediatri Bölümü Hangi Hastanelerde Olur?

Yukarıda belirttiğimiz gibi Pediatri yani Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü farklı birçok yan dala ayrılmaktadır. Büyük hastanelerde yan dalların hepsi olmaktadır. Ancak bazı araştırma hastanesi olmayan hastanelerde bütün yan dalların uzmanları bulunmayabilir. Bu nedenle gittiğiniz hastanedeki pediatri bölümü eğer yan dalın araştırması gereken bir durum ile karşılaştığında sizi ilgili bölümün var olduğu hastaneye yönlendirerek gerekli tedavilerin uygulanmasını sağlayacaktır.


                                                                 Resim8.png